Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Відкриття Кіномистецької вітальні

Національної парламентської бібліотеки України

 

Відкриття Кіномистецької вітальні, яке відбулось 29 квітня 2014 року, привернуло увагу широкого кола громадськості до нового проекту Національної парламентської бібліотеки України, метою якого є популяризація кращих досягнень вітчизняної та світової культури за допомогою різноманітного спектру можливостей кіномистецтва.

У рамках заходу присутні мали чудову нагоду зустрітися з відомим українським кінорежисером і сценаристом, лауреатом багатьох вітчизняних і міжнародних фестивалів і конкурсів, а також мистецьких премій «Київ» та ім. Арсенія і Андрія Тарковських Ольгою Самолевською.

Ольга Юзефівна представила художньо-документальний фільм «Перша леді зони відчуження», в якому авторка розповідає про чорнобильську зону відчуження, де сьогодні живуть забуті й покинуті суспільством люди. Створений у 2009 році, фільм вражає своєю актуальністю і привертає увагу до гострих соціальних проблем, що опинилися поза увагою суспільства і влади.

Зустріч із О. Самолевською та показ фільму були приурочені до річниці Чорнобильської катастрофи та об’єднали в Кіномистецькій вітальні всіх небайдужих до трагічних подій, що відбулися 28 років тому.

У заході взяли участь провідні діячі культури і мистецтв України, представники бібліотечної спільноти Києва, читачі бібліотеки, студенти вузів, гості з різних установ та закладів системи культури.

Перед аудиторією виступили: Лариса Брюховецька, відомий кінокритик, кінознавець, головний редактор журналу «КІНО-ТЕАТР», член Національної спілки кінематографістів України; Лесь Зоценко, український кінооператор, лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка (1996); Анатолій Колядін, голова Всеукрїнської спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86», головний редактор видання «Пост Чорнобиль»; Ганна Королевська, заступник генерального директора з наукової роботи Національного музею «Чорнобиль», заслужений працівник культури України.

Наприкінці зустрічі в авторському виконанні пролунали поетичні твори Ольги Самолевської та Валерії Богуславської, які були присвячені темі наслідків подій Чорнобильської катастрофи.

 

 

 Інформація підготовлена відділом СКД