Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

СУМЦОВ

 Микола Федорович

 

 До 160-річчя  українського фольклориста, етнографа, літературознавця та громадського діяча

 

imageВидатний український фольклорист, етнограф, літературознавець і громадський діяч Микола Федорович Сумцов народився (6) 18 квітня 1854 р. в Петербурзі у дворянській родині. По закінченні в 1875 р. Харківського університету деякий час він навчався в Німеччині. У 1878 р. був призначений приват-доцентом Харківського університету, в 1888 р. посів посаду професора. У 1880 р. М.Ф.Сумцова було обрано секретарем Історико-філологічного товариства при Харківському університеті, а згодом його головою (1887–1919 рр.). З 1905 року він був завідувачем Етнографічного музею, утвореного при історико-філологічному факультеті університету, з 1920 р. – директором Музею Слобідської України ім. Г.С.Сковороди.

Микола Федорович Сумцов був дійсним членом Наукового товариства ім. Шевченка (з 1908 р.), Всеукраїнської академії наук (з 1919 р.), член-кореспондентом Петербурзької академії наук (з 1905 р.), членом Чеської академії наук та низки наукових товариств.  

Головними предметами досліджень М.Ф. Сумцова були етнографія та фольклор. Розпочавши свою наукову діяльність як прихильник міфологічної школи, він поступово перейшов до порівняльного напряму. Праці за цим напрямом, зокрема «О свадебных обрядах, преимущественно русских» (1881 р.), «К истории южнорусских свадебных обычаев» (1883 р.), «Хлеб в обрядах и песнях» (1885 р.), «К вопросу о влиянии греческого и римского свадебного ритуала на малорусскую свадьбу» (1886 р.), «Научное изучение колядок и щедривок» (1886 р.), «Коломыйки» (1886 р.), «Культурные переживания» (1889–1890 рр.), «Писанки» (1891 р.), «Дума об Алексее Поповиче» (1894 р.), «Разыскания в области анекдотической литературы» (1898 р.), «Очерки народного быта» (1902 р.), відзначаються багатим фактичним матеріалом. 

imageКілька праць М.Ф. Сумцов присвятив кобзарству і кобзарям – «Изучение кобзарства» (1905 р.), «Бандурист Кучеренко» (1907 р.) та деякі інші. Історії української фольклористики присвячені праці «Современная малорусская этнография» (т. І, 1893; т. II, 1897 р.), «Діячі українського фольклору» (1910 р.). Чимало уваги Микола Федорович приділяв вивченню Слобожанщини, що знайшло відображення в таких роботах, як «Слобідсько-українські історичні пісні» (1914 р.), «Слобожане. Історико-етнографічна розвідка» (1918 р.), «Слобожанщина і Шевченко» (1918 р.).

Працюючи над створенням систематизованої історії української літератури XVII  ст., учений опублікував низку монографій, зокрема про І. Вишенського, Л. Барановича, І. Ґалятовського, І. Ґізеля (усі в 1884–1885 pp.). Йому також належать праці з історії української літератури XVIII–XX ст. – про Т. Шевченка, Г. Сковороду, І. Котляревського, П. Куліша, М. Старицького, І. Манжуру, І. Франка, Б. Грінченка, О. Олеся, О. Потебню. Ряд робіт Сумцова присвячений історії російської літератури – він вивчав творчість В.А. Жуковського, М.О. Некрасова, М.В. Гоголя, О.С. Пушкіна, Л.М. Толстого. Його «Этюды об А.С. Пушкине» побудовані значною мірою на зіставленні віршів поета з українською народною поезією. Сумцов є також автором праць з історії образотворчого мистецтва («Леонардо да Винчи»), педагогіки та просвітництва, музейної справи.

Сумцов М.Ф. відомий як популяризатор української культури, він брав активну участь у громадському житті. Після революції 1905 р. Михайло Федорович перший серед харківської професури почав читати лекції українською мовою, допоки влада не заборонила застосовувати українську мову на лекціях.

Наукову діяльність М.Ф.Сумцов поєднував із активною участю у громадському житті. З його ім’ям пов’язана низка ініціатив у громадському і культурному житті Харкові. Так, він був одним із засновників Харківської громадської бібліотеки і членом її правління, засновником і попечителем Пушкінського училища в Харкові, членом повітової училищної комісії, гласним Харківської міської думи. За його активного сприяння в Харкові було відкрито офтальмологічну лікарню ім. Л.Л. Гіршмана, Музей Слобідської України ім. Г.С. Сковороди. 

Микола Федорович Сумцов пішов із життя в ніч з 14 на 15 вересня 1922 р. (таку дату повідомили родичі і колеги М.Ф. Сумцова, у свідоцтві про його смерть значиться 15 вересня; в енциклопедіях помилково вказано 12 вересня.). Прах ученого покоїться у Почесному кварталі 13-го Харківського міського кладовища.

 

Інформація підготовлена відділом СКД