Неділя, 28 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До 100-річчя від дня народження В. К. Стеценка (1914–1984),

українського композитора, скрипаля

 

 

imageВадим Кирилович Стеценко – скрипаль, композитор, музикознавець, педагог. Важко переоцінити його внесок у розвиток українського скрипкового мистецтва. Син вітчизняного композитора-класика Кирила Стеценка народився 15 квітня 1914 р. в с. Олександрівка на Вінниччині (помер 30 березня 1984 р. в Києві).

1928 року вступив до Київського музичного технікуму в клас професора Д. Бертьє. У 1932–1936 рр. навчався у Київській консерваторії, паралельно викладав у Київській спеціальній музичній десятирічці. По закінченні аспірантури захистив кандидатську дисертацію на тему «Джерела розвитку скрипкового концерту». З 1946 р. працював у Львівській, а з 1959 по 1983 р. – у Київській консерваторії.

Різноманітним і багатоосяжним було коло професійних зацікавлень В. Стеценка. Він був чудовим педагогом-практиком, видатним методистом і теоретиком скрипкового мистецтва, активним громадським діячем і організатором.

imageВадим Стеценко є автором фундаментального двотомного видання «Методика навчання гри на скрипці». Як серйозному досліднику в галузі історії та теорії скрипкового виконавства йому належать вагомі наукові роботи «Джерела розвитку скрипкового концерту» і «Закономірності інтонування на скрипці». Також він був постійним учасником республіканських педагогічних семінарів, автором та упорядником багатьох збірок педагогічного і концертного репертуару скрипаля, створив високопрофесійні перекладення для скрипки творів українських композиторів.

До 100-річчя від дня народження Вадима Кириловича Стеценка в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить праці автора, літературу про життя і творчість митця тощо.

Виставка організована з фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1,  2-й поверх.

 

Термін експонування: 15 квітня – 12 травня 2014 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД