Середа, 15 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація каталога

«Собрание русских иллюстрированных книг из библиотеки

В. А. Гусєва»

 

29 березня 2014 року до клубу прихильників книги «Субота у Бегемота» завітав знаний харківський бібліофіл, фізик за освітою, професор Володимир Андрійович Гусєв.

Традиція збирання книг у сім’ї колекціонера розпочалася ще на початку ХХ століття, коли в домі його діда Кривенка Н.С. була зібрана велика за кількістю томів бібліотека художньої літератури у виданнях Маркса, Сойкіна, Ситіна та інших російських видавців того часу. Практично всі ці книги були втрачені в період Громадянської війни.

Серед зібрання наступної домашньої бібліотеки, започаткованої мамою Володимира Андрійовича Кривенко Оленою Никифорівною після Другої світової війни, переважали книги про подорожі й географічні відкриття, дитяча, мемуарна та науково-популярна література. Більшість цих книг передані В. Гусєвим у найближчі шкільні та районні бібліотеки Харкова, або продані через букіністичні магазини.

Початком свідомої збиральницької роботи Володимир Гусєв вважає 1962 рік, а відомого бібліофіла Іллю Брискіна своїм наставником. Саме тоді він став визначатися зі спрямуванням своєї колекції, що концентрувалася навколо ілюстрованої книги. Переважно російської, оскільки іноземні книги цього репертуару на харківському книжковому ринку зустрічалися рідше.

За більше ніж 50 років збирання бібліотека сягнула понад 6 тисяч примірників.

У Каталозі описані ілюстровані російські та українські книги, що складають приблизно п’яту частину всієї бібліотеки, і видані по 1960 рік включно, а також видання з графіки у всьому спектрі її напрямів – станкової, прикладної, книжкової.

Укладач намагався включити в каталог тільки ті видання, які рідко або відносно рідко зустрічаються на сучасному книжковому ринку.

Книги розміщені у десяти тематичних розділах і мають суцільну нумерацію. У середині розділів книги розташовані в алфавітному порядку. Для зручності користування ілюстровані книги і книги з графіки рознесені на два розділи за часом їх видання (до 1931 р. і після 1961 р.).

Каталог, підготовлений до друку київським видавничим домом «Особистості» та виготовлений видавничим домом «АДЕФ-Україна» у кращих традиціях подібних видань другої половини ХІХ–ХХ століття, стане у нагоді численним любителям книги.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД