П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Дванадцяте засідання Шевченкознавчих студій

 

«Біографія побуту Тараса Шевченка:
їжа, одяг, помешкання»
 

 

 

15 січня 2014 року в Національній парламентській бібліотеці України відбулося дванадцяте засідання Шевченкознавчих студій.

Тема «Біографія побуту Тараса Шевченка: їжа, одяг, помешкання» є відносно новою в шевченкознавстві.

Доповідачами були наукові працівники Національного музею Тараса Шевченка Юлія Єрмоленко та Надія Наумова, які пропрацювали майже 25 років у меморіальному музеї "Хата на Пріорці" (створено 1989 року як відокремлений відділ Національного музею Тараса Шевченка).

 Їхні виступи були побудовані на ґрунтовних наукових дослідженнях і розробках. Шевченко – людина зі своїми звичками, смаками, ставленням до побутових речей постає не лише у спогадах сучасників, листах, щоденнику, на сторінках автобіографічних повістей, а також у певних деталях малярської спадщини.

На відміну від багатьох знаменитих людей, Тарас Шевченко не був гурманом. Хлопчик із багатодітної кріпацької сім"ї з дитинства не пізнав гастрономічного розмаїття, бо в родині часом не вистачало і хліба. З 9 років навіть родинні таїнства сімейної трапези стали для сироти лише спогадом. "Голод не знає сорому" – напише Шевченко пізніше в одній зі своїх повістей. Голодними були й студентські роки вже вільного петербурзького життя, хоча тоді вже молодий художник пізнав іншу їжу, не просту селянську, а столичну. Потім подорожі Україною, відвідини шляхетних панських родин, пишні частування, запрошення на різноманітні обіди... А далі – солдатське пісне життя, одноманітна їжа, погана вода, відсутність вітамінів...

Але найголовнішим для Шевченка було щире товариство, простота й затишок сімейного побуту, домашні страви, приготовлені руками дбайливих господинь... Усе те, чого він не пізнав у своєму мандрівному житті...

Усе життя Тарас Григорович жив по чужих хатах, їв та пив із казенного посуду. На цей час відомо до десяти адрес у місті Києві, де мешкав або тимчасово зупинявся Тарас Шевченко. Сьогодні це – музеї, пов’язані з перебуванням поета в нашому місті. Серед них найбільш відомі – меморіальний музей "Хата на Пріорці" та літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка.

Про одяг Тараса Шевченка промовисто розповідають насамперед його автопортрети та світлини. Цікаві деталі відображені і в спогадах його родичів та друзів. Від малого сироти у старій ряднині, до козачка в панських палатах... А потім його вільне життя в Петербурзі, сповнене шаленого бажання вчитися і нарешті достойно одягатися. А далі знову сірий колір солдатської шинелі...

Ці, позбавлені пафосу, сторони побуту життя поета вдало продемонстрував відеоряд, підготовлений і прокоментований доповідачами.

Закінчилося засідання студії жвавим обговоренням теми, в якому взяли участь народний художник України Микола Стратілат, заступник генерального директора НПБУ Галина Кириченко, зав. відділу СКД Олена Погонець.

 

image

 

 

 

image

image

 

image

 

image

 

Інформація підготовлена відділом СКД