П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

До 95-річчя від дня народження Б. Є. Патона (1918),
українського вченого у галузі електрозварювання, металургії та технології металів

 

«Б.Є. Патон – видатний учений ХХ століття.

 Його характерна особливість, унікальна якість –

 втілювати ідеї в життя…»

 Ю. П. Семенов, академік РАН

 

image27 листопада 2013 року видатному українському вченому в галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, Президенту АН України, Герою України, директору Інституту електрозварювання імені Є. О. Патона НАНУ, Академіку НАН України (1958), Лауреату Ленінської (1957) і Сталінської (Державної) премій (1950), Державної премії України в галузі науки і техніки (2004), заслуженому діячу науки і техніки УРСР (1968), двічі Герою Соціалістичної Праці (1969, 1978), Герою України (1998) Борису Євгеновичу Патону виповнилось 95 років.

Борис Євгенович Патон народився в Києві 1918 року у родині видатного вченого, засновника школи зварювання металів Євгена Оскаровича Патона. Після закінчення Київського індустріального інституту 1941 р. Борис Патон спочатку за направленням працював інженером у м. Горький (тепер Нижній Новгород), а наступного року був переведений на роботу в Інститут електрозварювання, що був евакуйований із Києва у Нижній Тагіл. У цей період розпочалась виробнича та наукова діяльність Бориса Євгеновича, він взяв участь у розробці та практичному застосуванні технології автоматичного зварювання броні танка Т-34. Завдяки новітній технології Т-34 було визнано найкращим середнім танком Другої світової війни. У 1945 році, коли Інститут повернувся у Київ, Борис Євгенович успішно захистив кандидатську дисертацію, а у 1952 р. — докторську дисертацію і був обраний членом-кореспондентом АН УРСР. У 1950 році Бориса Євгеновича було призначено заступником директора Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона, а у 1953 році – директором. У 1958 році Б. Є. Патон був обраний дійсним членом Академії Наук УРСР. Під його керівництвом інститут став одним із найбільших світових науково-дослідних центрів зі зварювання.

Із 1962 року Борис Євгенович Патон – Президент Національної академії наук України. За цей період значно розширилися міжнародні зв'язки НАН України та зріс її авторитет у світовому науковому співтоваристві.

1969 року під керівництвом Б. Є. Патона було здійснено першу космічну технологію зварювання в навколоземному просторі. Борис Патон – визнаний лідер у використанні зварювальних космічних технологій.

Б. Є. Патон – автор близько 1000 друкованих праць, у тому числі 20 монографій, а також 400 винаходів, із яких понад 100 впроваджено у народне господарство. Борис Євгенович Патон – двічі Герой Соціалістичної Праці, Герой України. Його було нагороджено орденом князя Ярослава Мудрого V ст., орденом РФ "За заслуги перед Отечеством" II ст., золотими медалями: Ейнштейна ЮНЕСКО, ім. М.В. Ломоносова АН СРСР та Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Він – лауреат державних премій СРСР та України, іноземний член зарубіжних академій наук, заслужений діяч науки і техніки.

Для отримання більш розгорнутої інформації про життєвий шлях, наукову і громадську діяльність вченого пропонуємо звернутись до документів, представлених на книжковій виставці до 95-річчя від дня народження Б. Є. Патона (1918), українського вченого у галузі електрозварювання, металургії та технології металів.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ.

Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 26 листопада – 26 грудня 2013 р.


Інформація підготовлена відділом СКД