П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

«Хірург, творець, мислитель»

(до 100-річчя від дня народження М. М. Амосова (1913–2002),

українського хірурга, науковця)

 

«Хірургія була моїм стражданням i щастям»

Амосов М. М.

 

 «Николай Михайлович Амосов прочно

вошел в нашу жизнь как выдающийся хирург

 и неутомимый пропагандист здорового образа жизни.»

Сергієнко І., академік – секретар

Відділення інформатики НАН України

 

 

image6 (19) грудня 2013 року відзначається 100 років від дня народження Миколи Михайловича Амосова – видатного хірурга, теоретика медицини, засновника української школи медичної кібернетики, академіка АН УРСР (1969), члена-кореспондента АМН СРСР (з 1961), заслуженого діяча науки УРСР (з 1959), Героя Соціалістичної праці (1973).

Микола Михайлович Амосов народився 6 (19) грудня 1913 року в с. Вільхове Череповецького району Вологодської області. Як зазначав Микола Михайлович у автобіографії, він «з 12 до 18 років навчався в Череповці у школі, потім у механічному технікумі після закінчення працював механіком. Жив бідно i самотньо. Нудьгував за домівкою, читав класику». У 1934 році вступив спочатку у Всесоюзний заочний індустріальний інститут у Москві, після закінчення якого отримав диплом інженера «із відзнакою», а у 1935 році – в Архангельський державний медичний інститут, який також з відзнакою закінчив у 1939 році. Під час Великої Вітчизняної війни був призначений головним хірургом у Польовий Рухомий Госпіталь (ПРГ), де прослужив усю війну. Саме у цей період М. Амосов зібрав матеріали, які у 1948 році використав у кандидатській дисертації «Про поранення колінного суглоба». Після війни працював головним хірургом і завідувачем відділення обласної лікарні Брянської області. У 1952 році переїхав до Києва. У березні 1953 року захистив докторську дисертацію на тему «Резекції легень при туберкульозі». Микола Михайлович Амосов – організатор і керівник клініки торакальної хірургії Київського НДІ туберкульозу і грудної хірургії. Роботи з легеневої хірургії у 1962 році були відзначені Ленінською премією. Із 1955 року беззмінно керував клінікою серцевої хірургії, що була реорганізована у 1983 році в НДІ серцево-судинної хірургії. Першим директором інституту став М. М. Амосов, а з 1988 р. – почесним директором.

М. М. Амосов вважається одним із засновників легеневої та серцевої хірургії в СРСР. Він розробив нові методи операцій на легенях та хірургічного лікування пороків серця, перший у світі створив і впровадив протитромботичні протези серцевих клапанів. Він також є автором оригінальних апаратів штучного кровообігу. Під його керівництвом розроблено діагностику пороків серця за допомогою ЕОМ.

Микола Михайлович Амосов – автор понад 400 наукових робіт і надзвичайно популярних літературних творів. Його книги «Думки і серце», «Раздумья о здоровье» та інші неодноразово видавалися в СРСР і за кордоном. Вони розійшлися багатотисячними тиражами. Тисячі людей завдячують йому своїм життям і здоров’ям.

До 100-річчя від дня народження Миколи Михайловича Амосова в Національній парламентській бібліотеці України організовано книжкову виставку. На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується у приміщенні бібліотеки за адресою: вул. Грушевського, 1, 2-й поверх.

Термін експонування: 5–23 грудня 2013 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД