П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

«Нестихаючий біль України»

до 80-річчя Голодомору 1932–1933 років в Україні

 

Від голоду вмираєш не один місяць…

Смерть від голоду – немилосердна смерть.

А. Ріплей

 

imageСеред найбільш трагічних сторінок історії українського народу особливе місце займає Голодомор 1932–1933 років, внаслідок якого Україна втратила близько 10 мільйонів життів. З огляду на масштаби, жорстокість і цинізм здійснення Голодомору, історія сучасної Європи не має аналогів подібних злочинів.

Щороку у четверту суботу листопада в Україні, що є Днем пам’яті жертв голодоморів (відповідно до Указу Президента України №1310/98), в Україні проходять масові заходи із вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років.

Правда про цей злочин проти українського народу ретельно приховувалася. Лише зі здобуттям Україною незалежності вона повернулася до пам’яті народу.

Дослідниками, краєзнавцями здійснені тисячі досліджень Голодомору, зібрані сотні тисяч свідчень очевидців трагедії. Значним кроком до належного вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років стало спорудження Меморіального комплексу пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Історичний факт Голодомору 1932–1933 рр. в Україні на офіційному рівні визнали понад 70 країн світу, актом геноциду – 13 країн. Злочином проти Українського народу та людяності визнав Голодомор Європейський Парламент. ООН, ЮНЕСКО та ОБСЕ ухвалили низку документів, в яких вшановується пам’ять жертв Голодомору.

Поступово, правда про голодомор повертається із забуття, сприяючи тим самим відродженню генетичної пам’яті української нації. Водночас українська трагедія має стати пересторогою іншим країнам і народам, які не бажають повторення подібного на своїй території.

До 80-річчя Голодомору 1932–1933 років в Україні в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить літературу, що розповідає про причини, перебіг та наслідки голодомору 1932–1933 рр. Також на виставці репрезентовано спогади і роздуми окремих свідків тих трагічних подій, документи із розсекречених архівів, коментарі та огляди науковців-дослідників голодомору, матеріали наукових конференцій.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1, 4-й поверх.

Термін експонування: 19.11 – 2.12.2013 р.

 

image

 

Інформація підготовлена відділом СКД