П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

 

«Такий бажаний визволення день»

(до 70-річчя визволення Києва від німецько-фашистських загарбників)

 

 

Ніхто не воює з таким завзяттям,

 як у війні за рідну країну. 

 Демосфен

 

 

imageНезабутнім для киян став день 6-го листопада 1943-го року, коли війська Першого Українського фронту під командуванням генерала Ватутіна визволили столицю України від фашистських загарбників. Страшний період окупації Києва, що тривав 778 днів, нарешті завершився. Дорогу ціну заплатили визволителі. Понад 200 тисяч бійців Червоної Армії поклали своє життя за українську столицю. За мужність і героїзм при визволенні Києва було нагороджено орденами та медалями 17,5 тисяч бійців і командирів, а 668 із них стали Героями Радянського Союзу, серед них тридцять двоє були кияни.

Ніч із 5 на 6 листопада стала вирішальною в битві за Київ. По Брест-Литовському шосе (нині – проспект Перемоги) у місто пробились танкісти капітана Д. А. Чумаченка. Першим на головному танку прорвався в Київ гвардії старшина М. М. Шолуденко. В районі заводу “Більшовик” він був смертельно поранений. Посмертно йому присвоєно звання Героя Радянського Союзу. 6 листопада в 0 годин 30 хвилин червоний прапор був піднятий над будівлями ЦК КП(б)У (нині – Михайлівська площа). До чотирьох годин ранку 6 листопада опір противника в Києві був зламаний, а о 5-й ранку генерал М. Ф. Ватутін доповів Верховному Головнокомандувачу Й. В. Сталіну, що Київ повністю звільнений від німецько-фашистських загарбників. У цей же день Москва салютувала героям битви за Київ і Дніпро.

7 листопада 1943 року біля пам'ятника Т. Г. Шевченка відбувся мітинг мешканців Києва з нагоди визволення від німецько-фашистських загарбників.

До 70-річчя визволення Києва від німецько-фашистських загарбників у Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить літературу, яка висвітлює, коментує, тлумачить події тих страшних днів. Читач має змогу вдивитися в обличчя людей на старих світлинах, розглянути краєвиди й будинки Києва, яких уже немає й уявити столицю України часів окупації, дізнатися про стосунки людей, які пережили той час і ті обставини.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1, 2-й поверх.

Термін експонування: 1–15 листопада 2013 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД