Середа, 1 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка 

 

До 95-річчя від дня народження О. М. Підсухи (1918–1990),

українського поета, прозаїка, драматурга та громадського діяча

 

 

Зроби добро людині і забудь.

Воно тобі сторицею віддасться.

Бо це єдина й непохибна путь

І до твого, і до чийогось щастя.

 

Олександр Підсуха

 

imageОлександр Миколайович Підсуха увійшов в українську літературу одночасно з такими письменниками-воїнами, як Олесь Гончар, Григір Тютюнник, Платон Воронько та інші. Олександр Підсуха народився 16 жовтня 1918 року в селі Ніжиловичі на Київщині в родині коваля. Закінчивши семирічку в сусідньому селі, юнак продовжив навчання на робітфаці Київського лінгвістичного інституту, а за два роки був уже студентом Харківського педагогічного інституту іноземних мов. Після закінчення навчання у 1939 році Олександр Підсуха працює викладачем Донецького індустріального інституту. В цей час і був на­друкований його перший вірш «Етюд».

Коли почалася Велика Вітчизняна війна, колишній викладач іде на фронт (спочатку сапером і автоматником, а потім стає кореспондентом дивізійної газети). Поетичної творчості О. Підсуха у цей час не залишає.

Після війни поет працює викладачем англійської мови у Київ­ському педагогічному інституті, потім стає відповідальним редактором журналу «Дніпро», заступником голови правління Спілки письменників України, головою правління Товариства культурних зв’язків з українцями за кордоном.

У 1948 році побачила світ перша збірка віршів Олександра Підсухи «Солдати миру». Відтоді з’явилися друком понад 30 книжок його поезій та прози («Слово про наших друзів», «Материн заповіт», «Літа і думи», «Віч-на-віч. Невигадані історії» тощо), роман у віршах «Поліська трилогія» та ціла низка п’єс (комедії «Жарти жартами…», «Ясонівські молодиці», драми «Кому кують зозулі», «Недоспівана пісня», «Переступи межу» та ін.). Багато творів письменника перекладено російською, білоруською, молдавською, казахською, польською, англійською та іншими мовами світу.

Із кінця 1962 року за рекомендацією Спілки письменників О. Підсуха відряджається як стипендіат ЮНЕСКО до Канади, Англії, Франції, США. Враження від подорожі за океан знайшли відображення у циклі поезій «Канадський зошит», саме він ліг в основу збірки «Материн заповіт». До цієї ж збірки ввійшла автобіографічна поема «Материн заповіт».

Олександр Підсуха був нагороджений багатьма бойовими орденами й медалями, удостоєний інших високих урядових відзнак.

Помер поет 21 жовтня 1990 року.

До 95-річчя від дня народження Олександра Миколайовича Підсухи в Національній парламентській бібліотеці України підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить поетичні та прозові збірки творів, переклади російською та англійською мовами, п’єси, спогади, статті, есе, монографії тощо.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 16 жовтня – 12 листопада 2013 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД