Середа, 1 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка


«Неміліючі духовні джерела»


(до 90-річчя від дня народження Михайла Сікорського (1923–2011),

українського історика, видатного музейника, Героя України)

 

 

 

            «Я вірю, що будуючи Музей, ми бережемо

             Храм  духовності в  сучасному середовищі».

                                                           Михайло Сікорський

 

imageМихайло Іванович Сікорський народився 13 жовтня 1923 р. у м. Чигирині Черкаської обл. у сім’ї робітників. Після втрати батьків, з 1933 по 1939 р. виховувався в Чигиринському дитячому будинку.

У 1939 р. поступив у Запорізький авіаційний технікум ім. К. Ворошилова, який закінчив у 1943 р. в Омську, куди на початку війни був евакуйований навчальний заклад. Після його закінчення залишився на викладацькій роботі.

Після війни Михайло Сікорський повернувся в Україну і 1946 року поступив на історичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка, який закінчив із відзнакою в 1951 р. Був рекомендований до аспірантури, проте вирішив зайнятися практичною роботою – створенням музею.

На пропозицію історика П. Т. Тронька влітку 1951 року поїхав до Переяслава-Хмельницького, де долучився до створення краєзнавчого музею, в якому було всього 32 експонати. Восени 1951 р. М. Сікорського було призначено директором історичного музею. Організувавши розкопки та збір матеріалу, він за три роки впорядкував близько 3000 експонатів, створив повноцінний історичний музей і відтоді протягом життя удосконалював його.

За 60 років подвижницької праці Михайло Іванович підняв багатющий пласт історії та культури древньої переяславської землі, перетворив Переяслав-Хмельницький на видатний осередок культури й духовності, створив унікальний музейний комплекс – Переяслав-Хмельницький державний історико-культурний заповідник, який у 1999 році набув статусу Національного. На сьогодні до складу Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» входить 24 тематичні музеї, у фондах яких зберігається 173 тисячі пам’яток історії та культури основного фонду збереження. Унікальні колекції заповідника є національною гордістю України.

Людина енциклопедичних знань, Михайло Іванович Сікорський фактично досяг вищих наукових ступенів. Він є автором близько 120 наукових праць і публікацій, серед яких – 12 книг і монографій, зокрема, «На землі Переяславській», «Скарби нашої пам’яті», «Велика сучасність державного діяча», «Українська народна естетика», «Музеї землі Переяславської».

За визначний внесок у розвиток музейної справи М. І. Сікорський отримав багато державних премій і нагород, зокрема, нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора (1976), Жовтневої революції (1986), Богдана Хмельницького (1995), Князя Ярослава Мудрого (2001), Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого III ступеня (2003); удостоєний Державної премії імені Т.Г. Шевченка (1989), республіканської премії ім. Д. Яворницького (1993). У 2005 році М. І. Сікорському було присуджено звання Героя України із врученням ордена Держави.

27 вересня 2011 р. Михайло Іванович Сікорський відійшов у вічність. Його було поховано у м. Переяслав-Хмельницькому.

Вшановуючи ім’я Михайла Сікорського та з нагоди 90-річчя від дня його народження в Національній парламентській бібліотеці України представлено книжкову виставку. Експозиція складається із видань наукового та публіцистичного жанру та містить наукові праці М. Сікорського, його інтерв’ю, літературу про нього.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами Бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 12–26 вересня 2013 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД