П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація прижиттєвої світлини Тараса Шевченка

 

26 вересня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація прижиттєвої світлини Тараса Шевченка, яка зникла під час Другої світової війни з Будинку-музею Тараса Шевченка у м. Києві.

На заході головний зберігач фондів Національного музею Тараса Шевченка Ю.А. Шиленко розповіла про унікальну світлину Кобзаря, яку під час Другої світової війни разом з іншими експонатами було вивезено з Будинку-музею. Відтоді доля фотографії була невідома, аж доки випадково не з'явилася на одному з аукціонів. Навесні поточного року цю маловідому світлину повернуто до Києва. З історії відомо, що вона була зроблена в Санкт-Петербурзі у 1859 році в ательє Олександра Шпаковського. Експонат має штампи Будинку-музею Тараса Шевченка: клеймо і печатку.

Юлія Анатоліївна також розповіла, що збереглося десять прижиттєвих світлин Т.Г. Шевченка. Дві з них зроблені одним із перших київських фотографів-художників І.В. Гудовським, з яким Т. Шевченко товаришував та проживав у нього на квартирі під час перебування в Києві у 1859 році. Про це йдеться і в анонсованому на заході виданні В. Яцюка «Тарас Шевченко і світ фотографії».

Безперечно, що повернення втрачених реліквій до музеїв є величезною подією.

Заходу додало урочистості виконання хором «Гармонія» Київської дитячої школи мистецтв № 8 кантати за мотивами балади Т.Г. Шевченка «Тополя». Диригент-постановник – Ганна Стоянова, концертмейстер – Максим Гришин, солісти – Дарія Бажан (Тополя), Наталія Зурабян (Ворожка), ведучі – Марія Броварська, Анастасія Клименко, Євгенія Сологубова.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Олена Шадура