П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Концерт «Київ – батьківщина ніжна…»

 народного артиста України Олега Дзюби

 

30 травня 2019 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого до 130-річчя від дня народження О.М. Вертинського відбувся концерт народного артиста України Олега Дзюби «Київ – батьківщина ніжна…».   

Олег Андрійович Дзюба – естрадний і камерний співак, народний артист України,  професор Київського національного університету культури і мистецтв, заслужений діяч культури Республіки Польща. У репертуарі співака українські народні пісні та сучасних композиторів, старовинні романси. Особливо місце посідають пісні О. Вертинського.

Олександр Миколайович Вертинський – народився в Києві та на все життя зберіг у своєму серці любов до цього найчарівнішого міста на землі. Життя легендарного киянина, який створив особливий жанр музичної новели «пісні Вертинського», було не легким – передчасна втрата батьків у дитинстві, бідна юність з мріями про театр, сумні роки спостерігання смертей під час першої світової війни, довгі роки еміграції та, нарешті, повернення до Києва – «Батьківщини ніжної», більше ніж три тисячі концертів та випробування радянською дійсністю. «Я много видел, многому научился», - напише він у мемуарах. Він був поетом, композитором, співаком, артистом, унікальною особистістю Срібного віку, який не полишав байдужим нікого своєю творчістю.

Про це розповіла ведуча концерту журналістка Лариса Татаринова, цитуючи висловлювання Олександра Миколайовича, демонструючи його сценічний образ на фото, коментуючи історію народження пісенних автобіографічних творів.

Концерт розпочався виконанням Олегом Дзюбою пісні на вірші О. Вертинського «Київ – батьківщина ніжна» у перекладі українською О. Балабка на музику Л. Нечипорука. Цю та ще декілька знакових пісень Вертинського переповнений зал слухав із завмиранням.

Доповнили захід презентації віртуальних виставок видань, присвячених О. Вертинському, з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого (з одночасним поясненням, як скористатися електронним каталогом) та раритетних експонатів про видатного киянина в Музеї Однієї Вулиці на Андріївському узвозі.

О. Вертинський усе життя вважав себе «українцем за народженням», розмовляючи українською, навіть вдало передавав, за висловом Н. Ужвій, «суто українські інтонації».

Тому в другій частині концерту були виконані хіти української естради, більшості з яких присутні охоче підспівували. Український співак з польським корінням Олег Дзюба має в своєму репертуарі і пісні польською мовою. Захід став справжнім пісенним святом.

Учасників заходу привітала голова Спілки жінок міста Києва Лідія Василівна Москаленко. На заході були присутні відомі композитор-пісняр Л. Нечипорук, поет В. Ковтун, співачка Л. Турчак з вокального дуету «Сестри Турчак».

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Олени Мінчіної