П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

До Дня Державного прапора України

До Дня Незалежності України
 

image

24 серпня незалежній Україні виповнюється 22 роки. Уперше День Незалежності України було відзначено 16 липня 1991 року — в пам'ять про те, що рік тому — 16 липня 1990 року — Верховна Рада Української РСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України та постанову «Про День проголошення Незалежності України».

Проголошення незалежності України є знаменною подією в житті нашого народу. Становлення України як самостійної держави наприкінці ХХ ст. ознаменувало нову епоху в історії українського народу, визначальними рисами якої стало зміцнення суверенітету, демократизація суспільного життя, перехід від адміністративно-директивної до ринкової економіки, забезпечення міжнаціональної злагоди в суспільстві.

Сьогоднішній День Незалежності України – результат тисячолітньої боротьби українців за право мати свою національну державу, яка повинна стати запорукою успішного політичного і культурного розвитку суспільства.

Після проголошення Акта незалежності України на політичній карті світу з’явилася нова незалежна, суверенна держава. Одним із найважливіших елементів процесу становлення державності будь-якої країни є визначення національної символіки як невід’ємної ознаки незалежності. Без неї неможливо стати рівноправним членом світового співтовариства. Український народ за тисячі років виробив свої символи, які вирізняли його серед інших народів. Таким символом,  який  має  кожен народ, є прапор.

28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла Постанову «Про державний прапор України»

Ним став саме національний синьо-жовтий стяг. Значення синього та жовтого кольорів на прапорі традиційно трактують як поєднання чистого, мирного безхмарного неба, що простягнулося над жовтим кольором хлібного лану – символу мирної праці й достатку. 

Кожний народ, шанує свою історію і свої святині. Без сумніву, державний синьо-жовтий прапор і є однією із найголовніших святинь народу.

На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України 23 серпня 2004 року Президент України Леонід Кучма підписав Указ «Про День Державного Прапора України»

Цим Указом встановлено нове свято — День Державного Прапора України, яке щорічно відзначається 23 серпня.

Із нагоди Дня Державного прапора України та 22-ї річниці Незалежності України Національна парламентська бібліотека України традиційно підготувала книжкову виставку. На виставці представлено наукові, науково-популярні та довідкові видання із фондів Бібліотеки. Документи експозиції висвітлюють тривалий шлях, пройдений нашою державою, та перспективи розвитку України. Також представлена література розкриває історію появи українського національного прапора, його використання в Україні в різні історичні періоди, ставлення до державної символіки в наш час.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань  радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1, 2-й поверх.

Термін експонування: 23 серпня – 12 вересня 2013 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД