Субота, 4 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція з мистецтвознавства Олександра Босого

«Звідки родом козак Мамай»

 

13 грудня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася лекція з мистецтвознавства Олександра Босого «Звідки родом козак Мамай».

Олександр Георгійович Босий – кандидат історичних наук, професор, член Національної спілки журналістів України, завідувач кафедрою Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, автор монографій, історик, етнограф, художник, музикант. О.Г. Босий є активним популяризатором історії України, народних традицій і звичаїв, її символів і талановитих особистостей.

Лектор розповів про унікальний, улюблений образ українця, який мав реальних прототипів, а згодом став майже казковим персонажем та уособив захисника українського народу, філософа і воїна, бандуриста і співака, характерника і чаклуна. За часів гайдамацького руху він став символом визволення та непереможності. Згодом реальні патріоти України брали собі псевдонім «Мамай». За більш ніж 250 років в українському образотворчому мистецтві створено близько 80 зображень козака Мамая, який як був загадковим феноменом, так і залишився ним назавжди.

Про все це, а ще про встановлення пам’ятного знаку Мамаю, проведення «Мамай-фестів», сворення майбутнього музею легендарного козака лектор розповів захоплено та переконливо.

Вдалим тематичним доповненням до заходу стали книжкова виставка з фондів Бібліотеки та творчі роботи студентів КДАДПМіД ім. М. Бойчука – живопис та гобелен ручного ткацтва.

Урочистим акордом зустрічі стала гра на бандурі О. Босого та виконання старовинної пісні «Козак – душа правдивая…».

Захід відвідали користувачі, працівники та друзі Бібліотеки.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

 

Фото провідного бібліотекаря відділу

обслуговування користувачів Олени Мінчіної