Субота, 4 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

image

 

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – відзначається 1 грудня. Вперше був проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1988 році. Це було пов’язано з тим, що синдром імунодефіциту (СНІД) набув масштабів пандемії. Головна мета Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — звернути увагу суспільства на цю проблему.

Для всіх без виключення, важливо пам’ятати, що передача ВІЛ здійснюється наступними механізмами: статевим, парентеральним (через кров) та вертикальним (від інфікованої вагітної до дитини). Джерелом ВІЛ-інфекції є інфікована людина, яка знаходиться в будь-якій стадії хвороби, в тому числі, і в період інкубації. Вірус імунодефіциту людини може знаходитися у всіх біологічних рідинах (кров, сперма, вагінальний секрет, грудне молоко, слина, сльози, піт та інші), долає трансплацентарний бар’єр. Однак вміст вірусних часток в біологічних рідинах неоднаковий, що і визначає їх відмінне епідеміологічне значення. У крові, спермі, вагінальному секреті, грудному молоці ВІЛ-інфікованих знаходиться достатня кількість вірусу для інфікування сторонньої особи, а от слина, сльози, сеча не несуть жодної небезпеки для оточуючих.

Важливо знати, що особливість ВІЛ-інфекції полягає в тому, що це захворювання може роками не проявлятись жодними клінічними симптомами.

На сьогодні ВІЛ-інфекція поширена по країнах усіх континентів і її поширення в світі носить назву пандемії ВІЛ/СНІДу, а в Україні розвивається епідемія ВІЛ/СНІДу і розцінюється, як концентрована. Протидія ВІЛ-інфекції/СНІДу залишається одним з пріоритетних завдань держави.

Кожний з нас має бути обережним та дотримуватись простих правил для виключення усіх можливих варіантів зараження на ВІЛ!

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Представлені видання експозиції розповідають про історію виникнення ВІЛ/СНІДу, шляхи його поширення, інформують про заходи профілактики щодо запобігання інфекції, аналізують шляхи вдосконалення інституційного забезпечення державно-громадської співпраці у сфері протидії поширенню ВІЛ/СНІДу в Україні.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 01 – 17 грудня 2018 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.