Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 100-річчя від дня народження Б. Є. Патона (1918), українського вченого в галузі електрозварювання

 

image

Борис Євгенович Патон народився 27 листопада 1918 р у м. Києві в родині академіка Євгена Патона.

У 1941 р. закінчив Київський політехнічний інститут. Трудова діяльність вченого-винахідника з 1942 року пов’язана з Національною академією наук України. Борис Євгенович пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до директора Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона (1953 р.). У 1945 році Борис Патон захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук, в 1952-му – доктора технічних наук. У 1951 році науковця було обрано членом-кореспондентом, в 1958-му – дійсним членом (академіком) Академії наук України.

Під керівництвом Б. Є. Патона і за його безпосередньої участі в Інституті електрозварювання ім. Є. О. Патона були розроблені нові прогресивні технології невід’ємного з’єднання і обробки металів і неметалів в різних умовах.

Фундаментальні дослідження Бориса Патона та його учнів в галузі взаємодії зварювальних джерел нагріву з розплавленим металом заклали основу для створення нової галузі металургії – спеціальної електрометалургії.

У 1962 році 43-річний академік Б. Є. Патон був обраний на посаду президента Академії наук УРСР. В  історії АН УРСР розпочався новий період. З часом Академія стала своєрідною візитною карткою України.

Найважливішим напрямом організаторської діяльності Патона-президента став розвиток фундаментальних досліджень і створення на їх основі новітніх технологій для широкого промислового застосування, орієнтування академічних інститутів на цей шлях. Відкрилися перспективи для створення новітніх матеріалів і технологій XXI століття. Академік Патон першим почав і розвинув дослідження з використання зварювальних процесів в космічній технології в умовах відкритого космосу. Він – визнаний лідер у цій галузі. Під керівництвом вченого співробітники Інституту електрозварювання ім. Є. О. Патона і вчені-медики винайшли новий спосіб з'єднання (зварювання) м'яких тканин людини і тварин, який нині широко використовується в хірургічній практиці.

55 років Борис  Євгенович Патон очолює Національну академію наук України, яка під його керівництвом перетворилася на один з найпотужніших наукових центрів Східної Європи, широко відомий в усьому світі. Вона відігравала і відіграє важливу роль у житті суспільства і держави, в прогресі науки та освіти, у зміцненні обороноздатності і розвитку народного господарства України.

Із здобуттям Україною незалежності в багатогранній діяльності академіка Бориса Патона відкрилася нова сторінка. Як член Ради з питань науки і науково-технічної політики при Президентові України і Ради національної безпеки й оборони України, Борис Євгенович зробив великий особистий внесок в адаптацію Національної академії наук і всієї науки України до умов ринкової економіки. Як голова Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки він невпинно піклується про авторитет і престиж праці вчених. Великого значення академік надає інноваційній діяльності.

Борис Євгенович Патон –  автор і співавтор понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), більше 1200 різноманітних публікацій, в тому числі 20 наукових монографій.

Академік Б. Є. Патон – почесний президент Міжнародної інженерної академії, член Академії Європи, почесний член Римського клубу. Він є дійсним членом Російської академії наук, іноземним членом Шведської королівської академії інженерних наук, Національної академії наук Індії, академій наук і науково-технічних суспільств багатьох інших країн.

Тривалий час Борис Євгенович поєднував наукову діяльність з державною на посадах заступника Голови Верховної Ради СРСР і члена Президії Верховної Ради України.

Самовіддана подвижницька праця академіка Б. Є. Патона відзначена численними науковими і державними нагородами та преміями. Він удостоєний Ленінської і Державної премій, високих звань двічі Героя Соціалістичної Праці і Героя України, чотирьох орденів Леніна, орденів Трудового Червоного Прапора, Дружби народів, князя Ярослава Мудрого V ступеня, Золотими медалями ім. М. В. Ломоносова, С. І. Вавілова, Золотою медаллю ім. Л. Лозанна Асоціації металургів Італії, Золотою медаллю ім. В. Г. Шухова Союзу інженерів і науково-технічних товариств Росії, Золотою медаллю Всесвітньої організації інтелектуальної власності, Срібною медаллю ім. Ейнштейна ЮНЕСКО. 

До 100-річчя від дня народження Бориса  Євгеновича Патона (1918)  в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

Експозиція презентує наукові праці видатного вченого, знайомить читача з літературою про  його науковий і  життєвий  шлях.

На виставці представлено документи із фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань автора радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. М. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 27листопада – 16 грудня 2018 р.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.