Вівторок, 16 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

«Стан української мови у суспільстві і державі: коли у Києві зявиться музей української мови?»

 

image

16 листопада 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «Стан української мови у суспільстві і державі: коли у Києві з’явиться музей української мови?». Ведучий заходу – голова правління клубу Роман Кухарук.

Засідання розпочалося зі знайомства з молодим студентом, блогером Данилом Гайдамахою, який розповів про свій блог «Чорноброві» та про те, як молодь ставиться до рідної мови та яке значення вона відіграє в їхньому житті.

Українська мова - одна з прадавніх слов’янських мов і є рідною для десятків мільйонів людей. Кожний народ - творець своєї рідної  мови. Для українців рідна мова - мова нашої нації, мова предків, яка зв’язує нас між собою і з попередніми поколіннями, їхнім духовним надбанням. Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. Тому знати, берегти і примножувати рідну мову - це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості,  не може розраховувати на гідне місце у суцвітті народів.

У мові нація закодовує всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури,  духовну самобутність. Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди.

Українська мова – національне надбання українського суспільства, вона повинна охоронятися та підтримуватися державою. Мовна політика як одна із складових частин державної має бути спрямована на забезпечення оптимального функціонування української мови в усіх сферах життя українського суспільства, їх подальшого розвитку та взаємодії. Мова, виконуючи інтеграційну функцію, є важливим чинником зміцнення державності, забезпечення культурного та економічного розвитку нашої країни.

 На засіданні розглянули також питання мовної політики, а саме Закон про державну мову та його основні положення, про створення робочої групи з питань реалізації цього закону. До того ж,  лунали пропозиції щодо появи безкоштовних державних курсів з вивчення української мови для іншомовних громадян та тих, хто прагне набути українське громадянство.

Дискусія виявилась цікавою і викликала багато думок та пропозицій, серед яких і зародилася ідея про створення Музею української мови.

В організації заходу взяли участь: Український клуб, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Літературний форум, журнал «Слово і дія», Український парламентський клуб «Нація». 

 

 Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А.