Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня філософії


imageВсесвітній день філософії (World Philosophy Day) був проголошений на 33-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в 2005 році та відзначається щорічно у третій четвер листопада. Цього року Всесвітній день філософії святкується 15 листопада. Передумови для створення свята були задовго до цього. Починаючи з 2002 року, за регламентом ЮНЕСКО відзначався Міжнародний день філософії.  

Головна мета – зробити філософію ближчою кожному: академіку, студенту та широкій аудиторії, усім, хто цікавиться такою діяльністю, яка відкриває нові можливості та простори для філософських роздумів, критичного мислення та дискусії. Значимість святкування вбачається в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціокультурних перетворень, що відбуваються в наш час, прилучити людей до філософської спадщини, привідкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей, стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства щодо викликів, які встають перед соціумом сьогодні.

В Україні Всесвітній день філософії відзначається з 2006 року. Цей день святкується більш ніж у 70-ти країнах-членах ЮНЕСКО по всьому світу. Щороку конференція до Всесвітнього дня філософії присвячена новому питанню. Цьогорічна програма відповідає відзначенню 70-річчя від дня прийняття Загальної декларації прав людини. У цьому контексті події, присвячені Всесвітньому дню філософії, підкреслюють необхідність нових практик філософії в сучасному світі, заохочують до вивчення нових шляхів підвищення доступності філософського вчення та навчання.

До Всесвітнього дня філософії Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку відповідного тематичного спрямування. Експозиція презентує наукові, науково-популярні, довідкові видання та статті з періодичних видань про важливість філософії в житті людини та внесок філософських знань у вирішення глобальних проблем. 

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки  та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 15 листопада – 30 листопада 2018 р.

 

Інформацію підготувала  бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.