П’ятниця, 3 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

День міжнародної солідарності трудящих

 

imageПерше травня – міжнародне свято трудящих, день солідарності робітників усього світу. Відзначається з 1889 року, коли було прийнято рішення 1-го (Паризького) конгресу 2-го Інтернаціоналу про щорічне святкування цього дня. У цей день трудящі всіх країн світу демонструють свою солідарність, виступають за свої політичні та економічні права. Ознаменоване воно в пам'ять про героїчний виступ і боротьбу з поліцією робітників Чикаго у травневі дні 1886 року.

1 травня 1886 року близько 40 тисяч робітників країни припинили роботу і вийшли на вулиці міст. Вони вимагали введення 8-годинного робочого дня. Страйком було охоплено понад 11 тисяч заводів і фабрик, шахт, майстерень. Найбільшої гостроти боротьба набула у Чикаго. Саме тут великою повагою і впливом користувалась група соціалістів, яка фактично очолила боротьбу чиказьких робітників за їхні права. У цей день робітники вийшли на мирну маніфестацію, але поліція розстріляла їх. Правда, в результаті цієї акції їм вдалося на короткий час завоювати 8-годинний робочий день. 1 травня також відбулись демонстрації у Нью-Йорку, Бостоні, Сент-Луїсі та інших містах країни. У результаті першотравневого страйку 185 тис. робітників добились скорочення робочого дня. Це була значна перемога американських робітників. Багатонаціональний робітничий клас Америки продемонстрував пролетарську солідарність, яка набирала сили у той час.

У Російській імперії вперше свято Першого травня відзначалося у Варшаві 1890 року, а у наступному році – в Петербурзі.

Більш детальну інформацію про історичні події, що відбулися у Чикаго понад 100 років тому, про сучасні Першотравневі свята можна отримати, звернувшись до видань, представлених на книжковій виставці, приуроченій до Дня міжнародної солідарності трудящих.

На виставці представлено документи із фондів НПБУ. Для пошуку інших видань за темою радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 30 квітня – 13 травня 2013 р.

 

Інформація підготовлена відділом СКД