Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка

до 100-річчя від дня народження Валентина Лагоди (1913–1991)

українського поета, гумориста, сатирика

 

 27 травня 2013 року виповнюється 100 років від дня народження Валентина Лагоди – відомого українського поета, гумориста, сатирика, автора понад двох десятків книжок, учасника Великої Вітчизняної війни. Валентин Костянтинович Лагода (справжнє прізвище Лагодзинський) народився 27 травня 1913 р. в с. Степанці на Черкащині в сім’ї службовця. Здобувши середню освіту (закінчив сільську школу, Корсунський педагогічний технікум), з 1930 року працював у Донецьку кореспондентом газети «Молодий робітник», редактором радіомовлення, одночасно навчаючись на літературному факультеті Дніпропетровського університету. Свої перші вірші надрукував 1930 (31 р. – за різними даними) року. Коли почалася Велика Вітчизняна війна, попросився на фронт. Служив на Південному, Закавказькому, Північно-Кавказькому та 1-му Українському фронтах. Військову службу поєднував із літературною діяльністю: писав вірші, заклики і звернення, саркастичні епіграми на Гітлера, які друкувалися у фронтових газетах і листівках. Повернувшись з армії, у 1953 році видав першу книгу поезій «Квітень». А в же у 1954 році у Москві вийшла збірка віршів «За нашими Карпатами» у перекладі російською мовою. Паралельно працював над текстами для пісень на музику композиторів Г. Верьовки, А. Філіпенка, В. Вірменича та інших. Ним було написано близько чотирьох десятків пісень. Одна з найвідоміших – «Побажання на прощання» у виконанні славетного хору імені Григорія Верьовки:

І в вас, і в нас

Хай буде гаразд.

Щоб ви і ми

Щасливі були!

Звернутись до написання сатирично-гумористичних творів Валентину Лагоді порадив відомий український поет, автор збірок сатири та гумору Дмитро Білоус: «От, читаю ваші ліричні поезії, а все здається, що у вас є тяма до гумору та сатири. А спробуйте-но! Спробуйте…» . Спробував. І у 1955 році побачила світ збірка гумору і сатири «Що посієш, те й пожнеш». За нею вийшли збірки: «Мокрим рядном» (1958), «Натхнення» (1960), «Хоч круть, хоч верть» (1962), «Бурхливий плин» (1963),»Хай буде гаразд»,«Деруни й розтягаї» (1966), «Віддамо належне» (1967), «Гаряча завивка»(1968), «Сатана у целофані» (1971), «Цвіт і тля» (1973), «Спасибі за увагу» (1976), «Вимушена посадка» (1983), «Гумор, сатира, лірика» (1983) та ін. Вони були написані у різних літературних формах: памфлети, фейлетони, гуморески, байки, жарти, пародії, епіграми, казки-небилиці.

«Суворе виховання»

– Ну, дайте ж, дядю, закурить!

– Влетить   від    батька,   чаду!

–Та ні: як «стрельну» – не влетить.

Влетить, як в нього вкраду…

Твори Валентина Лагоди були надзвичайно популярні. Вони часто виконувались у концертах, транслювались по радіо і телебаченню, друкувалися у періодичних виданнях, авторських збірках.

До ювілейної дати видатного українського поета, гумориста і сатирика у Національній парламентській бібліотеці України організовано книжкову виставку. Охочим долучитись до веселого і «гострого» творчого доробку Валентина Лагоди пропонуємо ознайомитись з документами із фондів НПБУ, представленими на виставці і …«хай буде гаразд!». Для пошуку інших видань за темою радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою: вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 23 травня – 13 червня 2013 р.

 

 

Інформація підготовлена відділом СКД