Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 100-річчя від дня народження О. М. Підсухи (1918–1990),

українського письменника, перекладача, громадського діяча

 

image

Олександр Миколайович Підсуха – український поет, прозаїк, драматург, перекладач, громадський діяч. Народився 16 жовтня 1918 року в селі Ніжиловичі на Київщині в родині коваля. Закінчивши семирічку в сусідньому селі, юнак продовжив навчання на робітфаці Київського лінгвістичного інституту, а за два роки був уже студентом Харківського педагогічного інституту іноземних мов. Після закінчення навчання у 1939 році Олександр Підсуха працював викладачем Донецького індустріального інституту. В цей час і був на­друкований його перший вірш «Етюд». Коли почалася Друга світова війна, колишній викладач пішов на фронт. Спочатку був сапером, автоматником, а потім – кореспондентом дивізійної газети та не залишив поетичної творчості. Після війни викладав англійську мову в Київському педагогічному інституті ім. М. Горького.

З 1953 по 1958 pp. О. Підсуха працював відповідальним редактором журналу «Дніпро», згодом – завідувач редакції серії «Романи й повісті» видавництва «Дніпро», з 1973 по 1979 pp. – голова Товариства культурних зв'язків з українцями за кордоном.

У 1948 році побачила світ перша збірка віршів Олександра Підсухи «Солдати миру». Відтоді з’явилися друком понад 30 книжок його поезій та прози («Слово про наших друзів», «Материн заповіт», «Літа і думи», «Віч-imageна-віч. Невигадані історії» тощо), роман у віршах «Поліська трилогія» та ціла низка п’єс (комедії «Жарти жартами…», «Ясонівські молодиці», драми «Кому кують зозулі», «Недоспівана пісня», «Переступи межу» та ін.). Багато творів письменника перекладено російською, білоруською, молдавською, казахською, польською, англійською та іншими мовами світу.

В кінці 1962   р. за рекомендацією Спілки письменників України О. Підсуха відряджається як стипендіат ЮНЕСКО до Канади, Англії, Франції, США. Враження від подорожі за океан знайшли відображення у циклі поезій «Канадський зошит», саме він ліг в основу збірки «Материн заповіт» (1964). До цієї ж збірки ввійшла автобіографічна поема «Материн заповіт» (1962).

Олександр Підсуха був нагороджений багатьма бойовими орденами й медалями, удостоєний інших високих урядових відзнак.

Помер поет 21 жовтня 1990 року. Похований в Києві на Байковому цвинтарі. На будинку в Києві по вулиці Михайла Коцюбинського, 2, де мешкав письменник, встановлено гранітну меморіальну дошку.

До 100-річчя від дня народження Олександра Миколайовича Підсухи в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить поетичні та прозові збірки творів, п’єси тощо. Слово письменника змушує замислитися над багатьма проблемами та допомагає зрозуміти прості життєві істини. Його поезія багата на прекрасні поетичні образи і розкриває самобутній поетичний світ автора.

На виставці представлені документи і публікації із фондів бібліотеки.  Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 16 жовтня – 1 листопада 2018 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.