П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація роману Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка»

(Київ : Нора-Друк, 2018).

  

image

16 жовтня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась презентація нового роману Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка».

Ірен Роздобудько – письменниця, сценарист, журналіст, лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», володарка титулу «Золотий письменник України». Одна з найуспішніших українських письменниць, у її творчому доробку більше 30 книг, які не сходять з полиць книжкових магазинів. За її сценаріями знято 12 фільмів. Автор ілюстрацій до книг Лариси Масенко, Елеонори Соловей, Леся Танюка та власних творів.

У своїй творчості письменниця використовує широкий спектр жанрів, таких, як детектив, детективний трилер, політична сатира, авантюрний роман, мелодрама, новела, оповідання тощо. Сміливо експериментує зі стилями, жанрами, темами, сюжетами і героями.

Новий роман Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка» побачив світ у видавництві «Нора-Друк» 2018 року. За назвою можна зрозуміти, що головний герой роману – музичний твір «Щедрик» Миколи Леонтовича.

В світі існує мінімум 2000 різних колективів, що виконують мелодію «Щедрика» у різних жанрах. Натомість не кожен знає автора – українського композитора. Навіть складно уявити, хто ще може конкурувати по кількості виконання цього музичного твору. Своїм романом авторка  хотіла  встановити справедливість щодо Леонтовича і «Щедрика». Ця книга – не пряма біографія, хоча всі факти збережені: Микола Дмитрович був дуже цікавою людиною, життя якої трагічно обірвалося, і хоча кажуть, що всі архіви відкриті, досі достеменно так і не відомо, хто його вбив.

Письменниця зазначила, що зараз в Україні відбувається літературний бум, постійно з'являються нові імена. Однак у сучасній українській літературі зовсім не зайнята ніша біографічних книг про видатних українців, про яких у світі часто знають більше, ніж в Україні. Тож письменниця спробувала себе в ній. Ця ніша називається байопік (bayоpik ) – біографічний фільм, що розповідає про долі видатних особистостей. Твір «Прилетіла ластівочка» належить саме до такого жанру.

Писати такі книги, на думку письменниці, треба дуже обережно. Вони повинні захоплювати насамперед з точки зору белетристики, а не біографії, тоді це буде цікаво читати. Адже біографічні відомості можна прочитати в довідниках і енциклопедіях.

Під час спілкування з присутніми Ірен Роздобудько поділилась творчими планами та задумами. На запитання щодо сценарного доробку розповіла, що має понад 10 відзнятих фільмів та досвід співпраці з українськими режисерами й висловила сподівання, що вітчизняні канали найближчим часом звернуться до української прози, до українських сценаристів і акторів.

Модератор зустрічі – Микола Кравченко, видавець, співзасновник видавництва «Нора-Друк», голова громадської організації «Книжковий простір».

Презентація зібрала аудиторію шанувальників новітньої української літератури, які висловили щиру подяку  Ірен Роздобудько та видавництву «Нора-Друк» за новий роман та побажали творчих задумів і успіхів у їх здійсненні.

На завершення зустрічі всі охочі мали змогу придбати книги письменниці та одержати її автограф.

   

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар  

відділу соціокультурної діяльності Кудря Л. М.