Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

«Творча спадщина Памфіла Юркевича: філософія серця і справедливості»

 

image21 вересня 2018 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «Творча спадщина Памфіла Юркевича: філософія серця і справедливості». Ведучий заходу – голова правління Роман Кухарук.

Доповідачем на заході виступив Анатолій Горовий, який розповів про Памфіла Юркевича, його життєвий та творчий шлях.

Памфіл Данилович Юркевич (16 (28) лютого 1826, Ліпляве — 4 жовтня 1874) – найвизначніший український філософ минулого століття. Отримав прекрасне виховання від батьків, навчався на відмінно у Полтавській гімназії. У 1851 р. призначений  керівником з філософських наук,  а  з 1852 р. здобув  ступінь магістра. Пізніше його було запрошено очолювати філософську кафедру  при Московському університеті. Займався викладацькою діяльністю  у вчительській   семінарії  при військовому відомстві, особливо  такими спеціальними  науковими дисциплінами як педагогіка. З 1869 – 1873 р. – очолював посаду декана  історико – філософського факультету.

Написав низку праць, які до сьогоднішнього часу зберігаються у так званих «Трудах Київської Духовної Семінарії», в інших виданнях:  «Ідея»,  «Матеріалізм та завдання  філософії»; основний його філософський труд «Серце та його важливість  у духовному житті людини за вченням слова Божого» , «Докази Божого буття»; «З науки про людський дух» та інші. Переважно ці праці датуються 1857 – 1866 роками. Серед праць в галузі педагогіки, найбільш помітнішими є: «Читання про виховання»,«Курс загальної  педагогіки з додатками».

Основні засади «філософії серця» Юркевич виклав у праці «Серце і його значення в духовному житті людини за вченням слова Божого», де розгортається цілісна філософсько-антропологічна концепція про серце як визначальну основу фізичного та духовного життя людини. Юркевич пропонує досить оригінальний і не типовий для його епохи погляд на людину як на конкретну індивідуальність, котрий аж ніяк не вписувався ні в матеріалістичні, ні в ідеалістичні антропологічні теорії того часу.

Серце в філософії Юркевича – це скарбник і носій усіх тілесних сил людини; центр душевного й духовного життя людини; центр усіх пізнавальних дій душі; центр морального життя людини, скрижаль, на якому викарбуваний природний моральний закон.

В організації заходу взяли участь: Український клуб, Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, Літературний форум, журнал «Слово і дія», Український парламентський клуб «Нація».

 

Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А.