Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Українська бібліотечна енциклопедія

Науковий проект

«Українська бібліотечна енциклопедія»

 

Національна парламентська бібліотека України (НПБУ) працює над реалізацією наукового проекту під назвою «Українська бібліотечна енциклопедія» (УБЕ). Це перша спроба в історії вітчизняної бібліотечної галузі заявити про себе у формі систематизованого зводу концептуально організованих і апробованих відомостей.

 

Спонукальними мотивами стали такі чинники:

  • суспільна значущість бібліотечно-інформаційної сфери України як важливого компоненту культурного і наукового потенціалу держави та першочергової умови для успішної інтеграції України у світовий інформаційний простір, а відтак – нагальна потреба у галузевому науково-довідковому виданні,  в якому у концентрованій формі відображено всі основні здобутки і напрацювання української бібліотечної і бібліографічної науки і практики;

  • історичний, виробничий, інтелектуальний, матеріально-технічний, інформаційний, науковий, кадровий потенціал, сформований бібліотечно-інформаційною сферою держави, що дає можливість об’єктивно відтворити у спеціалізованій енциклопедії  в узагальненому і упорядкованому вигляді (за алфавітним принципом) основні відомості про цю сферу.

 

Стратегічна мета цього проекту – створити «Українську бібліотечну енциклопедію» як зручне для використання, інформативне, максимально актуалізоване науково-довідковий ресурс, адресований не лише бібліотечним фахівцям, а й  широкому загалу користувачів бібліотек

Організаційними, координаційними і практичними питаннями підготовки «Української бібліотечної енциклопедії» займається сектор енциклопедичних досліджень у складі науково-дослідного відділу НПБУ.

Загальні засади підготовки «Української бібліотечної енциклопедії» знайшли відображення у Концепції УБЕ, затвердженій наказом ДЗ «Національна парламентська бібліотека України» від 23.01.2012 № 4/1.

У НПБУ створено Робочу групу з підготовки Української бібліотечної енциклопедії з досвідчених і кваліфікованих спеціалістів, на яких покладається завдання написання основного масиву стислих статей, переважно термінологічного характеру.

Для авторів УБЕ розроблено і видано «Методичні рекомендації для авторів «Української бібліотечної енциклопедії», в яких викладено основні вимоги до написання статей. Зокрема, серед цих вимог є такі, як стислість викладу, концентрація фактичного матеріалу, його достовірність, науковий стиль, тобто те, що вирізняє статті для енциклопедій поміж інших інформаційних матеріалів.

З урахуванням розвитку нових інформаційних технологій та з метою забезпечення максимальної доступності користувачів до ресурсів УБЕ енциклопедія буде доступною в електронній версії на сайті НПБУ в режимі он-лайн. Тим самим уможливлено внесення оперативних змін до статей, включення нових статей, оновлення контенту УБЕ, застосування внутрішніх та гіперпосилань у тексті, що дозволяє миттєво переходити від однієї статті чи дефініції до інших. Перевагою електронної версії енциклопедії перед паперовою є й застосування зручного й багатоаспектного інтерфейсу, більш якісних ілюстрацій, інших можливостей. При цьому усувається й такий недолік, як штучна обмеженість інформаційного потенціалу, що є характерною для енциклопедій в традиційній паперовій версії, виключаються прийняті в енциклопедіях скорочення багатьох слів.



Укладачі УБЕ дотримуються принципу максимально можливого сприяння авторам у вирішенні питань, що постають при написанні статей. Жодне  питання не залишиться без оперативної відповіді, консультації, поради, роз’яснення. Тільки спільними зусиллями можливе створення бібліотечної енциклопедії, покликаної засвідчити здобутки української бібліотечної сфери і стати надійним помічником та інформатором бібліотекарів і всіх, хто цікавиться бібліотечною справою.

З усіма питаннями та пропозиціями просимо звертатися за адресами (e-mail): ube@nplu.org

ndv2008@ukr.net (Любаренко Людмила Миколаївна,  зав. науково-дослідного відділу);  

sergdin@ukr.net (Зворський Сергій Леонідович, зав. сектору енциклопедичних досліджень).