Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Всеукраїнська акція «Бібліотека українського воїна» у І та ІІ кварталах 2015 року

image

 

ЗВІТ ПРО РЕАЛІЗАЦІЮ

Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна»

у І та ІІ кварталах 2015 року

 

 

Насамперед, слід зазначити, що від самого початку бойових дій у зоні АТО українські бібліотеки не залишаються осторонь всенародної допомоги Збройним силам України.  Бібліотеки створюють у себе центри для підтримки армії, збирають необхідні речі та ліки і передають їх через волонтерів до зони АТО, організовують  благодійні заходи (концерти, виставки, ярмарки тощо) для збору коштів на придбання матеріально-технічних засобів.

Для підтримки морально-психологічного стану захисників Вітчизни бібліотеки різних областей України долучилися до акції «Допоможи українській армії», брали активну участь в ініційованій  Українською бібліотечною асоціацією акції «Подаруй книгу учасникам АТО», організовували подібні акції на рівні своїх регіонів.

Трепетною увагою оточують бібліотечні працівники своїх колег, які самі, або члени сімей яких (чоловіки, батьки, брати, сини) воюють на сході України. Бібліотеки  опікуються пораненими військовослужбовцями, котрі перебувають на лікуванні у обласних військових шпиталях, надаючи їм матеріальну, морально-психологічну підтримку та правову допомогу. Соціокультурні заходи у бібліотеках набувають все більшого патріотичного звучання і спрямовуються на зменшення негативного впливу інформаційної війни.

 

Ініціатива Міністерства культури України щодо здійснення Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна» стала добрим приводом для бібліотек і громад усіх регіонів згуртуватися задля підтримки бойового духу та патріотичного виховання українських військовослужбовців.

На виконання наказу Міністерства культури України від 06.03.2015 №107 «Про реалізацію «Бібліотека українського воїна» (далі – Акції) були здійснені наступні заходи:

У розроблено план реалізації та   створено логотип  Акції, який розміщено разом з наказом Мінкультури України та Концепцією Акції на окремій сторінці сайту Міністерства культури України та Національної парламентської бібліотеки України (координатора акції).

У НПБУ відбулася нарада Віце-прем'єр-міністра з гуманітарних питань — Міністра культури України В'ячеслава Кириленко з керівниками структурних підрозділів у сфері культури обласних, Київської міської державних адміністрацій, на якій інформація про Акцію була доведена до відома учасників наради.

Інформаційні листи з пакетом регламентуючих документів надіслано на електронні адреси 29-ти співкоординаторів Акції (Обласні універсальні наукові бібліотеки, Київська обласна бібліотека для дітей, Публічна бібліотека ім. Лесі Українки міста Києва, Національна історична бібліотека України, Національна бібліотека України для дітей, Одеська національна наукова бібліотека ім. М. Горького, Державна бібліотека України для юнацтва, Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г. Короленка).

З Головним управлінням по роботі з особовим складом Генерального штабу Збройних сил України (далі – Управління) погоджено алгоритм  передачі зібраної бібліотеками літератури до військових частин, а саме: 

  • бібліотеки-учасники Акції передаватимуть зібрані книги співкоординаторам Акції, визначеним наказом Мінкультури України, а ті, у свою чергу, передадуть літературу до бібліотек будинків офіцерів (далі – БО).
  • у разі відсутності регіонального БО, співкоординатори Акції передають книги безпосередньо бібліотекам військових частин, інформацію про які їм нададуть   обласні військові комісаріати.

Наданий Управлінням перелік з адресами БО та контактною інформацією завідувачів бібліотек (ПІБ, телефони, e-mail) розповсюджено серед співкоординаторів Акції.  

Розроблено форму квартальної звітності та надіслано її в електронному вигляді співкоординаторам Акції.

В інформаційних куточках, на сайтах співкоординаторів та учасників Акції, у соціальних мережах, у регіональних та місцевих ЗМІ розміщувалися матеріали про хід реалізації Акції, які засвідчили приєднання до Акції інших установ сфери управління Міністерства культури України та бібліотек навчальних закладів сфери управління Міністерства освіти і науки України.

У Донецькій області участь у Акції взяла Центральна міська бібліотека м. Маріуполя імені В.Г.Короленка, яка передала понад 450 книг Групі інформаційно-психологічної підтримки. Книги сформовані у похідну бібліотеку, що знаходиться у штабі сектору «М» і надається особовому складу під час роботи офіцерів Групи у підрозділах. У Луганській області українські військові співпрацювали у рамках Акції з Управлінням з питань культури, національностей та релігій ЛОДА.

 

Підсумки результатів реалізації Акції у І та ІІ кварталах 2015 року виглядають наступним чином:

Участь у Акції взяли 3378 учасників, у т.ч.:

- 1193 бібліотек;

- 9 закладів та установ;

- 66 громадських організацій та видавців;

- 2109 фізичних осіб (працівників та користувачів бібліотек, авторів, волонтерів, небайдужих жителів міст і сіл України ).

Загальна кількість зібраних книг складає 24579 примірників, у т.ч.:

- 14893 прим. вітчизняної художньої літератури та 6401 прим. зарубіжної художньої літератури;

-  1184 прим. видань з історії Української держави, 95 прим. – з історії Збройних сил України, 251 прим. – з історії культури;

-  131прим. склали довідкові видання з різних галузей знань;

-  1628 прим. – інші видання.

Книги передавалися:  

- у м. Києві - до бібліотеки Центрального будинку офіцерів Збройних сил України та до бібліотеки Центру забезпечення службової діяльності Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних сил України;

- у  областях України – до бібліотек гарнізонних будинків офіцерів та військових частин, до обласних військових шпиталів, до обласних військових комісаріатів, до бібліотек військових учбових закладів,

Через посередництво волонтерських організацій та окремих волонтерів  книги передавалися у зону АТО до дитячих будинків, військових частин, шпиталів та для формування польових бібліотек.

Пропонуємо ознайомитися із загальним підсумковим Звітом про реалізацію Акції у І та ІІ кварталах 2015 року.

Акція триває. Запрошуємо до участі заклади і установи, громадські організації, видавців і волонтерів, усіх, хто бажає підтримати бойовий дух, зміцнити морально-психологічний стан і підвищити освітній рівень українських військовослужбовців.

Якщо ви вже берете участь у Всеукраїнській акції «Бібліотека українського воїна», надішліть нам свій звіт, який ми долучимо до загального звіту у наступному кварталі.